Pomoč drugim, da uresničijo Prednosti menopavze

Menopavza je doba v življenju ženske, ki za nekatere nastopi prej, za druge pa kasneje. Pri večini žensk pojavi po 40. letu, vendar nekateri pravijo, da danes na žensko telo opazno vplivajo hormoni iz hrane, tako da lahko pri nekaterih pride že prej. V tem času se v ženskem telesu dogaja dosti sprememb, ki se kažejo tako navzven kot tudi navznoter.
Dejstvo, da sta menopavza in forum med najpogosteje iskanimi besedami v iskalniku Google govori, da je žensko zorenje tudi v dobi, ko direktive narekuje predvsem videz, še kako aktualno. znanstvene študije o tej pereči temi se lahko najde na številnih forumih na internetu, ženske (in pretresljivo tudi moški) pa se med drugim zanimajo kako sta povezani menopavza in nosečnost, pa tudi o simptomih in znakih obeh.
Nosečnost je čas v katerem poteka veliko sprememb, v celoti gledano tistih, ki zadevajo hormonsko stabilnost: vročinski oblivi, slabost, zatekanje, depresija, nespečnost, urinarna inkontinenca, motnje razpoloženja, nagla jeza, solzavost, emocionalnost, boleče oprsje, prirast teže in prenehanje menstruacije. Simptomi nosečnosti in menopavze so si torej zelo podobni, vseeno pa so včasih rekli, da lahko med njimi razlikujemo s pomočjo let: če znake občutiš med 20. in 40. letom, gre po vsej verjetnosti za nosečnost, če pa simptome občutiš po 40. letu, je pri tebi najbrž napočila menopavza. danes vemo, da to ne drži, saj lahko nekatere ženske v menopavzo vstopijo že pred 30. letom starosti! Za diagnozo je zato najbolje narediti test menopavze (lahko pa seveda tudi test nosečnosti), ki pokaže zmanjševanje hormonov v telesu, s tem pa povrh vsega vstop v to pomembno obdobje.
Simptomi menopavze so precej podobni znakom nosečnosti: trma, porast teže, pri nekaterih zmanjšanje teže, nenehna sitnoba in cmeravost, spreminjanje razpoloženja, uhajanje urina, mrazenje ali prekomerno potenje, problemi s spanjem, konec menstruacije, občasne krvavitve iz nožnice, suha vagina, tesnoba, vzkipljivost, izčrpanost, pomanjkanje poželenja, bolečine v prsih in drugi znaki. Eden od znakov menopavze, ki ga v zadnjem obdobju več informacij tukaj opažajo ženske, so občutljive dojke. Slednje se kot znak sicer najpogosteje kažejo v nosečnosti, vseeno pa zadnje čase ugotavljajo povečanje tudi v času mene. občutljive prsi se najlažje omili s hladilnimi masažami, ki morajo biti mile, saj se lahko sicer bolečina v dojki še poveča. Nekatere trdijo, da pomagajo tudi hladni obkladki in mazila ter celo hladni zeljni listi.
Mena, kot z drugo besedo pogosto rečemo menopavzi, je za žensko izjemno stresno in stresno življenjsko obdobje. Slednje pogostokrat občutijo še posebno moški, ki so v stiku z njimi in ni tako redko, da ženskam v tem času rečejo kar »harpije«. Čeprav je ta oznaka malenkost krivična, razlogi zanje nikakor niso izviti iz trte, saj se v telesu žensk v tem času dogaja toliko sprememb, da bi bilo preprosto osupljivo, če se te ne bi odražale tudi na zunaj. Drugače ni glavni znak, vendar kljub temu zelo pomemben, je tudi depresija. Do nje pogostokrat pride zaradi neravnovesja hormonov v telesu, ki povzročijo nabiranje nepotrebnih kilogramov, slabo počutje, izpadanje las ter motnje razpoloženja, kar torej pripelje do nejevolje s svojo fizično podobo, posledično pa tudi do poslabšanja psihične.
V menopavzi je pridobivanje dodatnih kilogramov eden izmed glavnih spremljevalcev, ki težijo ženske. Odvečna teža, ki se večinoma nabira zlasti na trebuhu, potem prispeva k boleznim srca in ožilja, zato je izjemno pomembno, da se v tem času hranimo kar se da zdravo. Kot vedno je pomembno, da je prehrana uravnotežena: več obrokov na dan, čimveč vlaknin in beljakovin ter zelenjave in čim manj ogljikovih hidratov in škrobnih živil. Ravno tako je pomembno, da iz prehrane umaknemo sladkorje: sladkor, med, kosmiče, slaščice, zelo sladko sadje, npr. lubenice, ananas, melone in grozdje ter ostalo preveč zrelo sadje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *